Wat kun je doen tegen chronische stress?

Wat kun je doen tegen chronische stress?

Stress is oorspronkelijk bedoeld als overlevingsmechanisme. De oermens had stress zodra er een wild dier tegenover hem stond, waarbij hij het gevaar liep om opgegeten te worden. Hier is sprake van acute stress. Je alvleesklier maakt adrenaline aan, er gaat extra bloed naar je spieren om te kunnen vluchten, vechten of zo stil mogelijk te staan of liggen. Ook gaat er extra bloed naar je hersenen om je super alert te houden. De rest van je lichaam staat op een heel laag pitje, want overleven is op dat moment belangrijker dan bijvoorbeeld je eten verteren.

In een natuurlijke stress situatie zijn er 4 fasen in ons lichaamm

  1. Alarmfase, adrenaline wordt aangemaakt om meteen te kunnen reageren
  2. Weerstand of verdedigingsfase, fight, fligth, freeze
  3. Uitputtingsfase
  4. Herstelfase

Ons DNA is grotendeels nog precies gelijk aan het DNA van de oermens. Dit betekent dat ons lichaam en onze hersenen nog exact hetzelfde reageren in stressvolle situaties als bij de oermens. Het gevaar om opgegeten te worden is er gelukkig niet meer, maar de stressprikkels zijn vele malen hoger dan bij de oermens. Denk hierbij aan: het halen van deadlines,je kunt je sleutels of telefoon niet vinden, je staat in de file en dreigt te laat te komen voor je afspraak, je hebt een geschil met je leidinggevende, je maakt je zorgen om je baan, gezonheid of inkomen, je hebt geen goede balans tussen werk en privé, je hebt te weinig tijd voor jezelf, je voelt je vaak gehaast of opgejaagd bij dingen die je doet.

Ook onze huidige leefomstandigheden zijn niet zo gunstig voor onze fysieke en mentale gezondheid. Veel mensen hebben last van chronische stress met alle negatieve gevolgen van dien. Stress is een situatie van psychische spanning en druk. Als deze situatie lang aanhoudt is er sprake van chronische stress en treden er ongemakken, kwalen of ziektes op.

We zijn tegenwoordig van alle gemakken voorzien, denk hierbij aan: tv, verwarming, telefoon, wifi, winkels waar het hele jaar door alles te verkrijgen is, bewerkte voeding, auto, computer, internet etc. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat we veel te weinig bewegen en onze hersenen dagelijks heel veel prikkels te verwerken krijgen. Denk bij dit laatste aan e-mail, reclame op tv, appjes, socialmedia, prestatie maatschappij etc. Met een mobiele telefoon kunnen we alles in huis halen zonder dat we van de bank hoeven te komen. Gemak dient de mens en waarom moeilijk als het makkelijk kan?

Bewerkte voeding is ook stress voor je lijf, want er komen gifstoffen in je lijf die afgebroken moeten worden en liefst z.s.m. je lichaam verlaten. Dit kost veel energie en als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, zit je in een neerwaartse spiraal waarbij je vroeg of laat je maken krijgt met kwalen, ziekte of gebreken.

Veel mensen hebben tegenwoordig last van chronische stress met alle gevolgen van dien. Bij chronische stress komt het lichaam weinig of nauwelijks in de herstelfase. Chronische stress kan leiden tot allerlei fysieke en mentale klachten zoals hoge bloeddruk, maag en darmklachten, slecht slapen, depressie, burn-out, slecht werkend geheugen, slechte concentratie, kort lontje, negatieve gedachten, slecht werkend immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor virussen, negatieve invloed op relaties zoals collega's, je kinderen en partner.

Stress ontstaat door de manier van denken en hoe jij er mee omgaat. Stress wordt veel minder bepaald door externe factoren. Wat voor de een stress oplevert, daar draait de ander zijn hand niet voor om.

Dit betekent dus dat jij zelf invloed hebt op de mate van stress die jij ervaart. Wil je het je leven laten beheersen door stress of wil je zelf aan het stuur staan van je gezondheid én leven? Aan jou de keuze.

Door het onderzoeken wat het precies is wat jou stress bezorgt en waarom, kom je tot de kern en van daaruit kun je leren anders te denken om beter om te kunen gaan met bepaade situaties die stress in jou teweegbrengen. Je hebt dus zelf veel invloed op de mate van stress die jij ervaart. Hoe langer je in deze situatie blijft, hoe langer het duurt voordat je er uit komt en die innerlijke rust hebt en je relaxter wordt.

Ben jij klaar met de dagelijkse stress in je leven en gun je jezelf positieve verandering waardoor je meer rust in je hoofd hebt en je weer grip hebt op je leven?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een gratis consult.