Noodzaak van supplementen

Noodzaak van supplementen

Wat is er tegenwoordig nodig om fit gezond en energiek te zijn en vooral te blijven. Voor iemand die niet zo thuis is in deze materie zie je bijna door de bomen het bos niet meer omdat er veel verschillende informatie beschikbaar is. Ook wordt er nog vaak gedacht dat een gezonde leefstijl betekent dat je "alleen maar" veel groenten en fruit en een beetje vis of vlees mag eten. In mijn masterclass van 8 juli heb ik hierover uitgebreid verteld.

Om te beginnen is een gezonde leefstijl meer dan alleen het eten van groenten en fruit. Het gaat ook om een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Verplichtingen die je hebt en tijd vrij maken voor jezelf om te doen waar jij energie van krijgt. Daarnaast is positieve mindset van heel erg groot belang omdat je gedachten je gevoel bepalen en je gevoel bepaalt hoe jij handelt. Als jij lekker in je vel zit, dan kom je ook veel beter over bij anderen en is de wereld om je heen ook positief. Het geluk lacht je toe en je kunt de hele wereld aan. Helaas werkt het andersom ook zo. Ben je negatief, dan is je glas vaker half leeg dan half vol en lijk je vaak pech te hebben. De wereld om je heen lijkt zich soms wel tegen je te keren en vaak gaat je van alles moeizaam af. Mindset is heel belangrijk om je vitaal, energiek en gelukkig te voelen. Gezonde voeding is zeker ook van belang omdat het eten van (te) veel bewerkt voedsel alleen maar een belasting is voor je lichaam en op termijn zelfs kan leiden tot klachten en ziektes.

Doordat er zo veel verbouwd wordt om te kunnen voldoen aan de massale vraag en de landbouwgrond niet altijd voldoende kan herstellen, raakt deze uitgeput waardoor er veel minder voedingsstoffen in de groenten zit dan 50-60 jaar geleden. Het is onderzocht dat de gewassen wel 60-75% minder voedingsstoffen bevatten. Hier schrok ik zelf wel van omdat ik dacht wel goed en gezond bezig te zijn, maar blijkbaar niet voldoende. Tegenwoordig zouden we zeker 3x zo veel groenten en fruit moeten eten om dezelfde hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Dit is niet te doen.

De meerderheid van de mensen eet over het algemeen te weinig groenten en fruit als zij zich houden aan de 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. Deze informatie is flink verouderd. We mogen gerust bij iedere maaltijd een flinke portie groenten eten. Ja, je leest het goed. Bij het ontbijt, luch en diner. Als je dit doet zit je qua hoeveelheid groenten ruim boven de 200 gram per dag en dat is prima, maar helaas nog altijd niet genoeg om de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Vitaminen en mineralen heb je nodig om optimaal te kunnen functioneren en herstellen.

Een gezonde maaltijd bestaat uit koolydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zorgen voor energie en voorzien de darmen van vezels die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Koolhydraten bevatten veel vitaminen en mineralen en zitten in groenten, fruit, noten, zaden en pitten. Dit zijn de langzame en gezonde koolhydraten. De snelle en ongezonde koolhydraten (aardappelen, rijst, pasta, witbrood) kun je beter weglaten omdat zij zorgen voor een snelle verhoging van je bloedsuikerspiegel waardoor je alleen maar meer wilt eten. Het is vulmiddel en bevat geen voedingswaarde. De huidige inname van snelle koolhydraten is 60-70% en bevat zoals gezegd geen voedingswaarde. Eiwitten zitten voornamelijk in vlees, vis en eieren. Zijn van belang voor het onderhouden, bouwen en reparatie van spieren en weefsel en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Deze zorgen ervoor dat je minder snel honger hebt. Vetten hebben we nodig voor de energie en zorgen voor een betere gemoedstoestand, ondersteunen het immuunsysteem en hebben een gunstige werking op de bloeddruk. Het bevordert de aanmaak van hersencellen en zorgt voor rust in je hoofd. Vetten kan ons lichaam zelf niet aanmaken en halen we volledig uit voeding. De juiste vetten zijn Omega 3 en omega 6. De verhouding omega 3 en omega 6 is tegenwoordig echter uit balans. We krijgen te veel omega 6 binnen door het eten van te veel bewerkt voedsel en te weinig beweging. Te veel omega 6 zorgt voor ontstekingsstoffen in je bloed waardoor je op termijn fysieke klachten en ziektes kunt krijgen zoals auto immuun ziekten, reuma, diabetes type 2, hart en vaatziekten, hoge bloeddruk etc. Een goede verhouding tussen omega 3 en omega 6 is 1:5 echter dit hebben helaas maar heel weinig mensen, zelfs mensen die regelmatig (intensief) sporten hebben deze verhouding niet. Dit komt doordat sporters vaak of veel snelle koolhydraten eten of veel eiwitten en in alle gevallen door te weinig goede vetten te eten. In mijn masterclasses heb ik hier uitvoerig over verteld.

Bij mensen die (te) weinig bewegen en te veel bewerkt voedsel eten waardoor ze te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, is de verhouding omega 3, omega 6 helemaal uit balans en ronduit ongezond. Heb je daarnaast regelmatig last van stress, dan ben je je lichaam aan het opteren en zal het een kwestie van tijd zijn voordat je klachten krijgt. Wat kun je zelf doen om de schade voor jezelf te beperken:

  • Eet meer verse groenten en fruit en eet veel minder bewerkt voedsel.
  • Eet minder vaak op een dag. Liefst 3 goedgevulde maaltijden dan heb je ook geen behoefte aan tussendoortjes.
  • Eet meer gezonde vetten zoals ongebrande en ongezoute noten, zaden en pitten, avocado's, extra vierge olijfolie en kokosolie.
  • Vermijd ongezonde vetten zoals, koek, gebak, chips, gefrituurd eten, bak- en braadvet, halvarine, margarine.
  • Drink voldoende water
  • Drink met mate alcohol en koffie
  • Beweeg meer, minimaal 2x per dag 30 minuten
  • 2-3x per week matig intensie sporten
  • Zorg voor voldoende ontspanning

Naast voedzame voeding zijn aanvullende supplementen een noodzaak voor ons lichaam en brein om optimaal te kunnen functioneren. Omega 3 en magnesium zijn voor veel mensen een noodzakelijk aanvulling vooral als er ook regelmatig sprake is van stress, innerlijke onrust, drukte in je hoofd, opgejaagd gevoel etc. Van belang is om wel supplementen van hoogwaardige kwaliteit te nemen omdat deze de beste werking hebben waardoor je op korte termijn al resultaat merkt. Daarnaast bevatten ze geen ongezond vulmiddel en zijn ze een echte aanvulling op je gezondheid. Ook adviseer ik cliënten in mijn praktijk deze kwalitatief goede supplementen te nemen. Ze geven als reactie dat ze meer energie hebben binnen enkele dagen, beter slapen, zich beter kunnen concentreren, beter kunnen zien en meer rust in hun hoofd ervaren. Kies jij voor het beste voor jezelf en gun je jezelf het allerbeste?

Wil je meer informatie over supplementen en welke je het beste kunt nemen in jouw situatie? Neem vrijblijvend contact met mij op dan kan ik je zeggen waar jij het meeste aan zult hebben. Wil je volgende keer bij een van mijn masterclasses zijn? Leuk! Laat het me weten dan kan ik je tijdig informeren wanneer de volgende masterclass is. Info@jeanine-houben.nl

P.s. wil je meer tips en informatie over mindset, innerlijke rust, hoe je meer energie krijgt, je positiever voelt etc. en wil je daarnaast regelmatig een grote portie positieve energie ervaren? Wordt dan lid van mijn gratis facebook groep: "Word je stralende authentieke zelf"